"陶芸と人々 "。テラサにあるサン・フランセスク修道院のタイルについて、サラ・ゲレロさんが語ってくれました。

La cerámica y las personas. Entrevistamos a Sara Guerrero para saber más acerca de los azulejos del convento de Sant Francesc en Terrassa

(la entrevista original está escrita en catalán. La encontraréis seguida de la versión española).

La cerámica y las personas es una serie de entrevistas que quieren acercar el mundo del barro a todos aquellos y aquellas que desean conocer diferentes miradas en torno a la cerámica: cómo se trabaja, cómo se relaciona con la cultura, la gastronomía, nuestro día a día, etc.

La primera entrevista la queremos dedicar a unos murales hechos de azulejos pintados poco conocidos, ubicados en Terrassa (Barcelona), la ciudad donde nació Anna. Lo hacemos de la mano de Sara Guerrero, historiadora del arte que dedica gran parte de su tiempo a divulgar la historia y la cultura de la ciudad de Terrassa a través de su proyecto Cultura a tope (@culturaatope).



Hemos hablado con Sara porque nos explique qué son los plafones de azulejos pintados que se encuentran en el convento de Sant Francesc y para que también dé a conocer su pasión como comunicadora de cultura y arte, dos campos donde la cerámica siempre está presente.



Si queréis conocer más a fondo el proyecto de Sara Guerrero, lo podéis hacer visitando su perfil de Instagram @culturaatope.

¿Por qué te dedicas a divulgar la historia y la cultura de Terrassa?

Soy una apasionada del arte, la historia y la cultura. Desde pequeña me gustaban las películas y documentales que hablaban de personajes históricos y hechos relevantes del pasado. Estudié Historia del Arte y pude trabajar de informadora turística en la oficina de Turismo de Terrassa y en todos los museos de la ciudad.

Pero también tengo un rol de informadora que traspasa fronteras y me gusta compartir con la gente la gran variedad de propuestas culturales de la ciudad.

Por cosas de la vida, a nivel laboral, me fui alejando de esta vertiente que tanto me gustaba y me llenaba. Pero yo continuaba organizando salidas turísticas con las familias de las clases de mis hijos, como voluntaria de Cruz Roja, etc.

Y llegó la pandemia, y mis hijos se quedaron sin poder estudiar en la escuela la historia de Terrassa y en mí se despertó una nueva voluntad, explícales yo misma toda esta historia. Como no me hacían mucho caso, decidí hacerlo de manera original y abrí un canal de Youtube “Sara Guerrero: Terrassa con Historia” donde explicaba un poco de todo sobre el patrimonio cultural de Terrassa.

Aprovechando el auge de las redes, también abrí una cuenta de Instagram: @culturaatope donde continúo compartiendo datos de interés cultural y turístico de la ciudad, siempre a título personal y porque lo quiero hacer. Disfruto compartiendo esta pasión.



¿En tus investigaciones te encuentras con muchos objetos relacionados con el mundo de la cerámica? (murales, vasijas, baldosas, vajillas, etc.).

En Terrassa tenemos vestigios de muchas épocas pasadas y la mayoría los encontramos recogidos en alguna sección de los museos de Terrassa. Hay los mosaicos del pavimento del conjunto monumental de las iglesias de Terrassa (sede de Egara) o los del patio de la Casa Alegre de Sagrera. También hay mosaicos decorativos en las capillas de Can Colapi o en el parque Audiovisual de Cataluña.

También podemos ver trencadís modernistas (un tipo de mosaico ideado por Antoni Gaudí) en muchos edificios de la ciudad, restos de vajillas de los cartujos en el castillo Cartoixa de Vallparadís.

A nivel de baldosas, tenemos una joya para descubrir, que se encuentra en el claustro de Sant Francesc. En definitiva, sí, hay muchos vestigios de cerámica en Terrassa.



¿La cerámica es importante para conocer nuestras raíces?

Los textos no fueron accesibles a la población durante muchos siglos, solo unas determinadas clases sociales tuvieron acceso y fueron las encargadas de transcribirlos y compartirlos. Este hecho provocaba que el mensaje, el tono o la ideología estuviera condicionada a un pensamiento o clase social.

La manera que este mensaje, historia o hechos llegaran a las clases sociales más humildes fue a través de artes como la pintura o la escultura. En una iglesia, por ejemplo, la gente miraba las cristaleras donde aparecían personajes de la iglesia o la monarquía, en los capiteles de las columnas aparecían pasajes bíblicos que los podían atemorizar...

Toda la iconografía se plasmaba en las pinturas murales de ábsides, pinturas al temple u óleo en cuadros, en tapices... y en la cerámica.

En un primer momento, la cerámica tendría más bien motivos geométricos, florales, decorativos... pero también acabaron teniendo una función divulgativa y se representaban todo tipo de escenas.



¿Por qué el mundo de la cerámica está mejor valorado ahora que hace unos años?

Yo pienso que tal y como pasó durante el Modernismo, hay una mirada historicista y un poco ecléctica que quiere recuperar técnicas pasadas y se le da más valor porque son piezas artesanales. La artesanía está arraigada a nuestro pasado más antiguo y mucha gente la redescubre con ojos nostálgicos.

Centrémonos en la cerámica del convento de Sant Francesc. ¿Quién fue San Francisco de Asís y porque está representada su vida en los plafones del claustro?

Francisco de Asís fue el fundador de la orden religiosa franciscana bajo la autoridad de la iglesia católica en la Edad Media. Fue hijo de un rico comerciante en su juventud y pasó a vivir bajo la más estricta pobreza y observancia de los Evangelios. Su vida religiosa fue austera y simple y animaba a sus seguidores a vivir del mismo modo.

En Terrassa se instaló un monasterio de la orden franciscana y por este motivo se dedica el claustro a explicar la vida de San Francisco. Las cuatro galerías del claustro muestran episodios reales y legendarios de su vida.

Si queréis aprender más a fondo la vida de una orden franciscana, os recomiendo que leáis el libro El nombre de la rosa de Umberto Eco o miráis la versión cinematográfica.



¿Qué función tienen los azulejos que representan la vida de San Francisco?

Cómo he dicho anteriormente, la gente iba a la iglesia y veía las imágenes religiosas constantemente. Estas representaciones eran el único acceso que tenían al pensamiento de la época, y la gente con poder lo usaba para adoctrinar la población y divulgar la religión según les convenía.



¿Por qué esta muestra de decoración cerámica es tan importante?

Es una de las muestras más importantes de la cerámica catalana del siglo XVII por su estado de conservación y su calidad. Es atribuida al obrador barcelonés de Llorenç de Passoles, capaz de construir en poco tiempo una obra de esta dimensión: veintiséis plafones, con unos ciento veinte azulejos cada uno, muy bien pintados y con una notable calidad en el dibujo. Además, en las escenas religiosas representadas se pueden ver muchas técnicas que nos demuestran cómo el arte catalán ya había hecho un gran cambio respecto al arte medieval, como es la perspectiva o incluir ventanas que nos dejan ver el paisaje.



¿Cómo fue el proceso de construcción de esta obra?

La obra empezó en el año 1671, fue financiada por el señor del castillo de Terrassa, Pere de Fizes, y se acabó en 1673.

La decoración de cerámica es una producción compleja que necesita un proceso largo. Se tiene que moldear el azulejo con arcilla, cocerlo y también aplicar el dibujo y el color. Antes de pintar la pieza, se tiene que cubrir con óxido de estaño para conseguir una superficie blanca que tape las porosidades. El siguiente paso es realizar el dibujo con la técnica de la cuadratura, que copia el dibujo hecho anteriormente en el azulejo.

El diseño se hacía sobre cartones, a menudo copiado de modelos reproducidos, estampas o bien grabados.

Seguidamente, se colocaban los diferentes pigmentos, pintando los dibujos, y se volvían a cocer los azulejos. Finalmente, se colocaban en el lugar que se había escogido.

¿Me podrías explicar alguna curiosidad relacionada con el convento y la cerámica?

El año 2001 se excavaron las vueltas del claustro. Se encontraron muchas piezas de cerámica de la época en muy buen estado de conservación, como piezas enteras de vajilla de cocina. Con este material se llenaba el espacio entre la vuelta y el suelo del piso superior, cosa que aligeraba el peso que tenía que soportar la vuelta.

Estas piezas nos permiten saber la tipología de la cerámica que se usaba, como era la alimentación de los monjes y la de la población de la época: comían mucha sopa y verdura, pero poca carne.



¿Si hubieras trabajado en la construcción de los plafones, en qué parte del proceso te gustaría haber participado?

Supongo que más que participar en su proceso de creación, hubiera participado en la parte de explicar las imágenes, la historia de San Francisco de Asís.



Esta entrevista ha sido escrita con el respaldo de las siguientes fuentes:

-El convent de Sant Francesc. Quaderns del Museu, 4. Museu de Terrassa. Año desconocido. -La vida de Sant Francesc d’Assís a les rajoles del claustre de Terrassa (1673): un exemple de recolliment, humilitat i ascesi. Sílvia Canalda i Llobet. Terme 19, 2004.



VERSIÓ EN CATALÀ
La ceràmica i les persones és una sèrie d’entrevistes que volen acostar el món del fang a tots aquells i aquelles que desitgen conèixer diferents mirades entorn de la ceràmica: com es treballa, com es relaciona amb la cultura, la gastronomia, el nostre dia a dia, etc.

La primera entrevista la volem dedicar a una mostra de rajola pintada poc coneguda, ubicada a Terrassa, la ciutat on va néixer l’Anna. Ho fem de la mà de la Sara Guerrero, historiadora de l’art que dedica gran part del seu temps a divulgar la història i la cultura de la ciutat de Terrassa a través del seu projecte Cultura a tope.



Hem parlat amb la Sara perquè ens expliqui què són els plafons de rajola pintada que es troben al convent de Sant Francesc i perquè també doni a conèixer la seva passió com a comunicadora de cultura i art, dos camps on la ceràmica sempre hi és present.



Si voleu conèixer més a fons el projecte de la Sara Guerrero, ho podeu fer visitant el seu perfil d’Instagram @culturaatope.

Per què et dediques a divulgar la història i la cultura de Terrassa?

Sóc una apassionada de l’art, la història i la cultura. Ja des de petita m’agradaven les pel·lícules i documentals que parlaven de personatges històrics i fets rellevants del passat. Vaig estudiar Història de l’Art i vaig poder treballar d’informadora turística a l’oficina de Turisme de Terrassa i a tots els museus de la ciutat. Però també tinc un rol d’informadora que traspassa fronteres i m’agrada compartir a la resta de gent la gran varietat de propostes culturals de la ciutat.

Per coses de la vida, a escala laboral em vaig anar allunyant d’aquest vessant que tant m’agradava i m’omplia. Però jo continuava organitzant sortides turístiques amb les famílies de les classes dels meus fills, com a voluntària de Creu Roja, etc.

I va arribar la pandèmia, i els meus fills es van quedar sense poder estudiar a l’escola la història de Terrassa i en mi es va despertar una nova voluntat, explica'ls-hi jo tota aquesta història. Com no em feien molt de cas, vaig decidir fer-ho de manera original i vaig obrir un canal de YouTube “Sara Guerrero: Terrassa amb Història” on explicava una mica de tot sobre el patrimoni cultural de Terrassa.

Aprofitant l’auge de les xarxes, també vaig obrir un perfil a Instagram: @culturaatope on continuo compartint dades d’interès cultural i turístic de la ciutat, sempre a títol personal i perquè ho vull fer. Gaudeixo compartint aquesta passió.



En les teves recerques et trobes amb molts objectes relacionats amb el món de la ceràmica? (murals, atuells, rajoles, vaixelles, etc.).

A Terrassa tenim vestigis de moltes èpoques passades i la majoria la trobem recollida en alguna secció dels museus de Terrassa. Mosaics de paviment al conjunt monumental de les esglésies de Terrassa (seu d’Ègara) o al pati de la Casa Alegre de Sagrera. També mosaics decoratius a capelles de Can Colapi o del parc Audiovisual de Catalunya.

Trencadissos modernistes a molts edificis de la ciutat, restes de vaixelles dels cartoixans al castell Cartoixa de Vallparadís, etc. En l'àmbit de rajoles, tenim una joia per descobrir, es troben al claustre de Sant Francesc. En definitiva, sí, hi ha molts vestigis de ceràmica a Terrassa.



La ceràmica és important per conèixer les nostres arrels?

Els textos no va ser accessibles a la població durant molts segles, només unes determinades classes socials van tenir-hi accés i van ser les encarregades de transcriure’ls i compartir-los. Aquest fet provocava que el missatge, el to o la ideologia estigués condicionada a un pensament o classe social.

La manera que aquest missatge, història o fets arribessin a les classes socials més humils, va ser a través d'arts com la pintura o l’escultura. En una església, per exemple, la gent mirava les vidrieres on apareixien personatges de l’església o la monarquia, en els capitells de les columnes apareixien passatges bíblics que els podien atemorir...

Tota la iconografia es plasmava en pintures murals als absis, pintures al tremp o oli en quadres, en tapissos... i en la ceràmica. En un primer moment la ceràmica tindria més aviat motius geomètrics, florals, decoratius... però també van acabar tenint una funció divulgativa i es representaven tota mena d’escenes.



Per què el món de la ceràmica està més ben valorat ara que fa uns anys?

Jo penso que tal com va passar durant el Modernisme, hi ha una mirada historicista i una mica eclèctica que vol recuperar tècniques passades i se li dóna més valor perquè són peces artesanals. L’artesania està arrelada al nostre passat més antic i molta gent la redescobreix amb ulls nostàlgics.

Centrem-nos en la ceràmica del convent de Sant Francesc. Qui va ser Sant Francesc d’Assís i perquè hi ha representada la seva vida en els plafons del claustre?

Francesc d’Assís va ser el fundador de l’orde religiós franciscà sota l’autoritat de l’església catòlica a l’Edat Mitjana. Va ser fill d’un ric comerciant en la seva joventut i va passar a viure sota la més estricta pobresa i observança dels Evangelis. La seva vida religiosa va ser austera i simple i animava als seus seguidors a viure de la mateixa manera.

A Terrassa es va instal·lar un monestir de l’orde franciscà i per aquest motiu es dedica el claustre a explicar la vida de Sant Francesc. Les quatre galeries del claustre mostren episodis reals i llegendaris de la seva vida.

Si voleu aprendre més a fons la vida d’un orde franciscà, us recomano que llegiu el llibre El nom de la rosa d’Umberto Eco o en mireu la versió cinematogràfica.



Quina funció tenen les rajoles que representen la vida de Sant Francesc?

Com he dit anteriorment, la gent anava a l'església i veia les imatges religioses constantment. Aquestes representacions eren l’únic accés que tenien al pensament de l'època, i la gent amb poder ho feia servir per adoctrinar la població i divulgar la religió segons els hi convenia.



Per què aquesta mostra de decoració ceràmica és tan important?

És una de les mostres més importants de la ceràmica catalana del segle XVII pel seu estat de conservació i la seva qualitat. És atribuïda a l’obrador barceloní de Llorenç de Passoles, capaç de construir en poc temps una obra d’aquesta dimensió: vint-i-sis plafons, amb unes cent deu rajoles cadascun, molt ben pintades i amb una notable qualitat en el dibuix.

A més, en les escenes religioses representades es poden veure moltes tècniques que ens demostren com l’art català ja havia fet un gran canvi respecte a l’art medieval, com és la perspectiva o incloure finestres que ens deixen veure el paisatge.

Com va ser el procés de construcció d’aquesta obra?

L’obra va començar l'any 1671, fou finançada pel senyor del castell de Terrassa, Pere de Fizes, i es va acabar l’any 1673. La decoració de ceràmica és una producció complexa que necessita un procés llarg. S’ha de moldejar la rajola amb argila, coure-la i també aplicar-hi el dibuix i el color. Abans de pintar la peça, s’ha de cobrir amb òxid d’estany per aconseguir una superfície blanca que en tapi les porositats. El següent pas és realitzar el dibuix amb la tècnica de la quadratura, que copia el dibuix fet anteriorment a la rajola.

El disseny es feia sobre cartons, sovint copiat de models reproduïts, estampes o bé gravats. Seguidament, es col·locaven els diferents pigments, pintant els dibuixos, i es tornaven a coure les rajoles. Finalment, es col·locaven al lloc que s’havia escollit.



Em podries explicar alguna curiositat relacionada amb el convent i la ceràmica?

L’any 2001 es van excavar les voltes del claustre. Es va trobar moltes peces de ceràmica de l’època en molt bon estat de conservació, com peces senceres de vaixella de cuina. Amb aquest material s’omplia l’espai entre la volta i el sòl del pis superior, cosa que alleugeria el pes que havia de suportar la volta.

Aquestes peces ens permeten saber la tipologia de la ceràmica que es feia servir, com era l’alimentació dels monjos i la de la població de l’època: menjaven molta sopa i verdura, però poca carn.



Si haguessis treballat en la construcció dels plafons, en quina part del procés t’agradaria haver participat?

Suposo que més que participar en el seu procés de creació, hagués participat en la part d’explicar les imatges, la història de Sant Francesc d’Assís.



Aquesta entrevista ha estat escrita amb el recolzament de les següents fonts:

-El convent de Sant Francesc. Quaderns del Museu, 4. Museu de Terrassa. Any desconegut. -La vida de Sant Francesc d’Assís a les rajoles del claustre de Terrassa (1673): un exemple de recolliment, humilitat i ascesi. Sílvia Canalda i Llobet. Terme 19, 2004.
volver al blog

Deja un comentario

Tenga en cuenta que los comentarios deben ser aprobados antes de ser publicados.