(La entrevista original está escrita en catalán. La encontraréis seguida de la versión española).
Acompañamos las preguntas de las piezas de las cuales nos habla Cèlia para poder ilustrar sus respuestas y sus recuerdos.
¿Qué valor tienen para ti los objetos de cerámica que tienes en casa?
Hay piezas que tienen valor porque son antiguas, y hay otras que tienen un valor sentimental. Las aprecio todas, han estado en casa muchos años. Tengo una vajilla de tierra que la compramos con el abuelo a piezas. Mi hija Maite me la pidió hace pocos días para hacer una comida que le hacía especial ilusión.
Compramos también el juego de café, y hace mucho tiempo que lo tengo. También tengo platos que me regaló un señor que era muy mayor, él se los había llevado en América y volvió aquí con los platos.
¿Se te ha roto alguna pieza?
Sí, mi hija me devolvió un plato de postres roto de la vajilla de tierra. Me supo mal, pero solo es cuestión de comprar otro.
¿Consideras que las piezas de esta vajilla son de calidad?
No, es una vajilla normal y corriente, es de tierra. No creo que todo el mundo tenga una. Si la pones en la mesa con un mantel de cuadros, crea un ambiente más familiar. La vajilla de cuando me casé, hace 65 años, sí que es de calidad, es de porcelana. La uso para preparar la mesa de Navidad.
¿Así, depende de la pieza que utilizas a mesa, piensas que se crea un ambiente u otro?
Exacto. Depende del día y de la fiesta, escojo una vajilla u otra. Por ejemplo, antes, si venían amigos, ponía la vajilla de tierra y preparaba pan con tomate, unas judías con morcilla, etc. Y también ponía un mantel a conjunto. Las piezas de porcelana las veo más para una fiesta importante.
Seguimos hablando de los juegos de vajillas. ¿Hay alguno que te guste especialmente?
No, cada uno tiene su significado sentimental.
¿Has regalado alguna pieza?
Mi hijo Joan tiene un juego de cocina para hacer carne. Hay los platos, la olla, las salseras, etc. También le di unos tenedores de boj que había hecho el abuelo.
Alguna vez me has comentado que te gusta mucho la comida cocinada en ollas de tierra. ¿Por qué?
Porque la comida sale muy buena. Cuando iba a casa de unos tíos que eran campesinos, hacíamos la matanza del cerdo y lo poníamos todo en ollas grandes de tierra. También poníamos pimiento, tomate y otras verduras. Lo cocinábamos y lo conservábamos dentro de las mismas ollas. La matanza era en enero o en febrero, y nos lo comíamos el septiembre, por el día de San Miguel, que era el día de fiesta mayor del pueblo donde vivían mis tíos. Estaba buenísimo. La olla servía para cocinar y para preservar los alimentos. Era como una conserva.
¿Crees que hay alguna diferencia importante entre una pieza hecha en una fábrica y una que sea elaborada manualmente?
Hay mucha diferencia. La pieza de fábrica siempre saldrá igual, y la manual, no. Es muy difícil hacer dos piezas idénticas. En la fábrica no sé cómo lo deben de hacer, seguramente de manera seriada, y la pieza manual se tiene que hacer una a una: plato por plato, taza por taza... Para mí, tiene más valor la pieza manual.
¿Por qué tienes un juego de tacitas en miniatura? Son piezas muy pequeñas, no las puedes utilizar para beber café.
Ya estaban cuando me trasladé a la casa que tenía en Torreblanca (donde vivía hace unos años). No sé para qué son. Quizás para hacer bonito. Hay una cafetera, una tetera, un azucarero, la jarra de la leche, los vasos…
Háblame de los cántaros que decoran el comedor.
Hay uno de Verdú, que me lo regalaron tus padres. Hay otro que lo compré en Argentona, en una Feria del Cántaro.
*Verdú y Argentona son dos localidades catalanas con una larga tradición alfarera.
¿Qué otras piezas tienes?
En el balcón hay una maceta enorme donde hay plantado un geranio. También tengo una figura de barro que me regaló mi hermana. Le digo la mujer de las cazuelas. Los especieros que hay colgados encima la puerta me los regaló un señor de un anticuario.
¿Me puedes explicar alguna anécdota relacionada con las piezas que tienes?
Sí, tengo una relacionada con los platos grandes que te he dicho al principio. Me los regaló un señor que ya era viejo, y tenía un huerto con un melocotonero. Él y su mujer estaban muy agradecidos conmigo, así que me regalaron uno de los platos lleno de melocotones. Yo le dije que el plato era muy bonito. Y me contestó que, si me gustaba, me regalaría otro. Y me explicó que los platos habían estado en América y habían vuelto, porque aquel señor fue a vivir unos años. Los platos deben de tener más de 120 años y son de aquí.
VERSIÓ CATALANALa tercera entrevista de la sèrie La ceràmica i les persones està dedicada a la Cèlia Pi, l’àvia de l’Anna. Hem volgut conèixer la seva opinió sobre les peces de ceràmica que té a casa, ja que l’acompanyen des de fa temps i han anat acumulant històries. També volíem saber per a què les fa servir i centrar-nos en un dels objectius principals de les peces fetes de fang: ser pràctiques per al dia a dia.
Acompanyem les preguntes de les peces de les quals ens parla la Cèlia per poder il·lustrar les seves respostes i els seus records.
Quin valor tenen per tu els objectes de ceràmica que tens a casa?
N’hi ha que tenen valor perquè són peces antigues i n’hi ha que tenen un valor sentimental. Les aprecio totes, han estat a casa molts anys. Tinc una vaixella de terra que la vam comprar amb l’avi a peces. La meva filla Maite me la va demanar fa pocs dies per fer un dinar que li feia especial il·lusió.
Vam comprar també el joc de cafè, i fa molt temps que el tinc. També tinc plats que em va regalar un senyor que era molt gran, ell se’ls havia endut a Amèrica i va tornar aquí amb els plats.
Se t’ha trencat alguna peça?
Sí, la meva filla em va tornar un plat de postres trencat de la vaixella de terra. Em va saber greu, però només és qüestió de comprar-ne un altre.
Consideres que les peces d’aquesta vaixella són de qualitat?
No, és una vaixella normal i corrent, és de terra. No crec que tothom en tingui. Si la poses a la taula amb unes estovalles de quadres fan més germanor. La vaixella de quan em vaig casar, fa 65 anys, sí que és de qualitat, és de porcellana. La faig servir per parar la taula de Nadal.
Així, depèn de la peça que utilitzes a taula, penses que es crea un ambient o un altre?
Exacte. Depèn del dia i de la festa trio una vaixella o una altra. Per exemple, abans, si venien uns amics, posava la vaixella de terra, preparava pa amb tomàquet, unes mongetes amb botifarra, etc. I també posava unes estovalles a conjunt. Les peces de porcellana les veig més per una festa assenyalada.
Seguim parlant dels jocs de vaixelles. N'hi ha algun que t’agradi més?
No, cadascun té el seu significat sentimental.
Has donat alguna peça?
El meu fill Joan té un joc de cuina per cuinar carn. Hi ha els plats, el tupí, les salseres, etc. També li vaig donar unes forquilles de boix que havia fet l’avi.
Alguna vegada m’has comentat que t’agrada molt el menjar cuinat en olles de terra. Per què?
Perquè el menjar surt molt bo. Quan anava a casa d'uns tiets que eren pagesos, fèiem la matança del porc i ho posàvem tot en olles de terra, o tupins grans. També hi posàvem pebrot, tomàquet i altres verdures. Ho cuinàvem i ho conservàvem dins de les mateixes olles. La matança era al gener o al febrer, i ens ho menjàvem el setembre, pel dia de Sant Miquel, que era el dia de festa major del poble on vivien els meus tiets. Estava boníssim. L’olla servia per cuinar i per preservar els aliments. Era com una conserva, i en deien confitat.
Creus que hi ha alguna diferència important entre un peça de terra o porcellana feta a una fàbrica i una que sigui feta manualment?
Hi ha molta diferència. La peça de fàbrica sempre sortirà igual, i la manual, no. És molt difícil fer dues peces idèntiques. A la fàbrica no sé com ho deuen fer, segurament de manera seriada, i la peça manual s’ha de fer una a una: plat per plat, tassa per tassa... Per mi, té més valor la peça manual.
Per què tens un joc de tassetes en miniatura? Són peces molt petites, no les pots utilitzar per veure cafè.
Ja hi eren quan em vaig traslladar a la casa que tenia a Torreblanca (on vivia fa uns anys). No sé per a què són. Potser per fer bonic. Hi ha una cafetera, una tetera, una sucrera, la gerra de la llet, els gots…
Parla’m dels càntirs que decoren el menjador.
N’hi ha un de Verdú, que me’l van regalar els teus pares. N’hi ha un altre que el vaig comprar a Argentona, a una Fira del Càntir.
Quines altres peces tens?
Al balcó hi ha un test enorme on hi ha plantat un gerani. També tinc una figura de fang que em va regalar la meva germana. Li dic la dona de les cassoles. Els especiers que hi ha penjats a sobre la porta me’ls va regalar un senyor d’un antiquari.
Em pots explicar alguna anècdota relacionada amb les peces que tens?
Sí, en tinc una relacionada amb els plats grans que t’he dit al principi. Me’ls va regalar un senyor que ja era vell, i tenia un hort amb un presseguer. Ell i la seva dona estaven molt agraïts amb mi, així que em van regalar un dels plats ple de préssecs. Jo li vaig dir que el plat era molt bonic. I em va contestar que, si m’agradava, me’n portaria un altre. I em va explicar que els plats havien estat a Amèrica i havien tornat, perquè aquell senyor hi va anar a viure uns anys. Els plats deuen tenir més de 120 anys i són d’aquí.